Uitpuilende ogen

Uitpuilende ogen ofwel proptosis treedt op wanneer een of beide ogen uit de oogkassen puilen door de ruimte die laesies innemen, zoals zwelling van de spieren, vet en weefsel achter het oog. Dit zorgt ervoor dat meer van het hoornvlies wordt blootgesteld aan lucht, waardoor het moeilijker wordt om ogen vochtig en gesmeerd te houden. In extreme gevallen kunnen uitpuilende ogen een grote hoeveelheid druk geven op de oogzenuw, wat kan leiden tot verlies van gezichtsvermogen. Vaak worden opvallend grote ogen verward met uitpuilende ogen. Opvallend grote ogen zijn over het algemeen erfelijk en in de meeste gevallen onschadelijk. Uitpuilende ogen zijn echter iets heel anders, want deze kunnen worden gekoppeld aan een meer ernstige aandoening.

Wat veroorzaakt uitpuilende ogen
Uitpuilende ogen zijn gekoppeld aan een aantal ziekten en aandoeningen, zoals glaucoom, hyperthyroïdie, leukemie en nog veel meer. De meest voorkomende oorzaak van uitpuilende ogen is de ziekte van Graves, of meer specifiek Graves’ Orbitopathie – een auto-immuunziekte waarbij de schildklier ten onrechte schadelijke cellen waarneemt en antistoffen maakt, die vervolgens versmelten met de oogspieren en een ontsteking veroorzaken.

Symptomen van uitpuilende ogen
Uitpuilende ogen zijn meestal een symptoom van een andere aandoening. Symptomen van uitpuilende ogen kunnen zijn:

  • Het uiterlijk voorkomen van uitpuilende ogen
  • Extreme droogte in de ogen
  • Zichtbaar wit tussen de bovenkant van de iris en het ooglid
  • Oogpijn
  • Roodheid van het oog

Behandeling van uitpuilende ogen
De onderliggende oorzaak van uitpuilende ogen zal het totale verloop van de behandeling bepalen. In alle gevallen echter zullen uitpuilende ogen worden blootgesteld aan meer lucht, waardoor het moeilijk wordt om ze gesmeerd te houden. Om extreme droogte te bestrijden, kunnen kunsttranen en oogdruppels worden ingezet voor vocht en smering.

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc