Droge ogen

Droge ogen betekent verlies of afname van het vermogen van het oog om normaal tranen te produceren. Het is één van de meest voorkomende redenen voor een bezoek aan een oogarts of contactlensspecialist. Allerlei factoren kunnen dit probleem veroorzaken of eraan bijdragen. Sommige zijn leeftijdsgebonden, andere worden in verband gebracht met je (werk)omgeving. Het is een veel voorkomende en behandelbare aandoening.

Wat veroorzaakt droge ogen
Droge ogen kunnen ontstaan door allerlei oorzaken, zowel fysieke als die voortkomen uit je omgeving. Een veelvoorkomende oorzaak is vertraging van de traanproductie in de traanklieren – een normaal verschijnsel bij het vorderen van de leeftijd, vooral bij vrouwen in de menopauze. Ook de traankwaliteit kan de oorzaak zijn van droge ogen. Een normale traan bestaat uit drie componenten: water, slijm en olie. Deze componenten werken samen om de juiste hoeveelheid vocht te leveren, deze gelijkmatig te verdelen over het hoornvlies en verdamping te voorkomen. Dit laatste kan immers leiden tot het droog worden van de ogen. Als één van de drie componenten in het gedrang komt, krijgt het oog mogelijk niet de voeding en bescherming die het nodig heeft. Meestal bevatten de tranen niet voldoende olie, wat resulteert in de verdamping die droge ogen veroorzaakt. Verminderde traanproductie kan geassocieerd zijn met bepaalde medicijnen, zoals antihistaminica, de anticonceptiepil, diuretica, cardiovasculaire medicijnen, pijnstillers en ontstekingsremmers. En ook met bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, reumatoïde artritis of problemen met de schildklier.

Symptomen van droge ogen
Ongeacht de oorzaak van droge ogen, zijn de tekenen en symptomen identiek. Een oogarts of contactlensspecialist kan droge ogen diagnosticeren door middel van een uitgebreid onderzoek, observatie van het traanvocht en de kwaliteit ervan, maar ook door hoornvlies en oogleden te onderzoeken op het volgende:

  • Roodheid van het oog
  • Irritatie van de ogen
  • Prikkende ogen of branderig gevoel
  • Tranende ogen
  • Moeite met het dragen van contactlenzen

Een oogarts of contactlensspecialist zal je oogaandoening beoordelen om te bepalen of het gaat om droge ogen en zal kijken naar diverse onderliggende aandoeningen die droge ogen kunnen veroorzaken.

Behandeling van droge ogen
Droge ogen worden behandeld op een aantal manieren, om te helpen de symptomen te verzachten of de onderliggende oorzaak te behandelen. De meest voorkomende vormen van behandeling voor droge ogen zijn:

  • Beperk het uitdrogen: vermijd droge situaties, zoals een oververhitte kamer, wind of rook. Draag buiten een wrap around bril om het drogend effect van de wind te verminderen.
  • Kunsttranen: bieden de ogen comfort door aanvulling van de natuurlijke tranen, vaak gebruikt voor milde gevallen van droge ogen.
  • Oogdruppels op recept: stimuleren de productie van natuurlijke tranen.
  • Chirurgie: punctum plugs kunnen worden ingebracht om de afvoerweg van tranen te blokkeren of de traanbuisjes kunnen volledig worden verwijderd. Beide methoden zijn bedoeld om de tranen die het oog produceert voor langere tijd te behouden.

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc