Astigmatisme

Astigmatisme is een veelvoorkomende oogaandoening die optreedt als het hoornvlies niet symmetrisch is. Een normaal hoornvlies is rond als een voetbal. Bij astigmatisme heeft het hoornvlies een andere kromming, zoals bij een rugbybal.

Wat veroorzaakt astigmatisme
Astigmatisme komt voor in combinatie met bijziendheid en verziendheid. Door de asymmetrische kromming focust het astigmatische oog licht correct langs één as, maar niet correct langs de andere as. Licht dat het oog binnenkomt, wordt niet gericht op één enkel punt op het netvlies. Hierdoor worden objecten dichtbij én ver weg wazig of vervormd, alsof je kijkt door een ruit van golvend glas.

Symptomen van astigmatisme
Een oogarts of contactlensspecialist kan astigmatisme vaststellen door middel van diverse tests, waaronder een eenvoudige visustest met letterkaart, een refractie-test, een hoornvliesmeting, of door het hoornvliesoppervlak met een corneatopograaf in kaart te brengen. Veelvoorkomende symptomen van astigmatisme zijn onder andere:

  • Voorwerpen dichtbij en veraf lijken wazig
  • Onvermogen om kleine lettertjes te lezen
  • Voortdurend samenknijpen van de ogen

Behandelingen van astigmatisme
Omdat astigmatisme ontstaat door ongelijke verdeling van lichtstralen, is het te corrigeren door de lichtstralen te richten op een enkel vlak. Dit gebeurt op een aantal manieren:

  • Brillen & contactlenzen: PureVision2 HD for Astigmatism contactlenzen zijn speciaal ontworpen voor mensen met astigmatisme.
  • Astigmatische keratotomie: uitgevoerd door middel van LASIK lasertechnologie (fotorefractieve keratotomie) of door middel van handmatige incisies (radiaal keratotomie). Bij deze procedure wordt de vorm van het hoornvlies aangepast door het verwijderen van kleine stukjes hoornvliesweefsel.

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc