Bijziendheid (Myopie)

Iemand die bijziend is, kan voorwerpen die dichtbij zijn scherp zien. Maar men kan moeite hebben met objecten op afstand – zoals een verkeersbord, een schoolbord of een gezicht aan de andere kant van de kamer. Het is een veelvoorkomende aandoening, die wereldwijd 1 op 4 volwassenen treft.

Wat veroorzaakt bijziendheid
Bij bijziendheid of myopie heeft het oog een langwerpige vorm, waardoor het brandpunt van de gebroken lichtstralen vóór het netvlies ligt. Dit bemoeilijkt het zien op afstand. Net als verziendheid, kan bijziendheid erfelijk zijn. Het wordt vaak ontdekt wanneer kinderen 8 tot 12 jaar oud zijn. Tijdens de tienerjaren, wanneer het lichaam snel groeit, kan het verergeren. Meestal treedt tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar weinig verandering op.

Symptomen van bijziendheid
Een oogarts of contactlensspecialist kan bijziendheid vaststellen aan de hand van een eenvoudig oogonderzoek. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Wazig zicht op afstand
  • Frequent samen knijpen van de ogen
  • Vermoeide ogen of hoofdpijn
  • Behandeling van bijziendheid

Correctie van bijziendheid
Bijziendheid is gemakkelijk te corrigeren door de lichtstralen alsnog te richten op het netvlies van het oog. Dit gebeurt meestal door middel van:

  • Brillen en contactlenzen: dit is de meest eenvoudige behandeloptie waarvoor de meeste mensen kiezen. Bausch + Lomb ULTRA contactlenzen zijn voorzien van High Definition Optics – ontworpen om halo's en lichtschitteringen te verminderen – en leveren het glasheldere, scherpe zicht dat mensen verlangen, vooral bij weinig licht.
  • Chirurgie: er zijn chirurgische behandelopties beschikbaar, maar die kunnen kostbaar zijn en meer risico inhouden dan een corrigerende bril of contactlenzen. Bij deze procedures wordt gebruikgemaakt van lasertechnologie om de vorm van het hoornvlies van het aangedane oog aan te passen.

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc