Contactlens discomfort

Zachte contactlenzen zijn over het algemeen comfortabel vanaf het eerste gebruik. Contactlens discomfort komt voor, maar is meestal eenvoudig te verhelpen.

Wat veroorzaakt contactlens discomfort
Contactlens discomfort kan optreden om verschillende redenen. Om contactlenzen te laten werken zoals verwacht, is het belangrijk ze goed te verzorgen volgens het onderhouds- en vervangingsschema. Deze richtlijnen helpen om je ogen gezond te houden en comfortabel contactlenzen te dragen. Als ze niet worden opgevolgd, kunnen zich problemen voordoen met zicht, comfort en andere veiligheidsthema’s.

Symptomen van contactlens discomfort
Je moet er rekening mee dat de volgende problemen kunnen optreden:

 • Steken in de ogen, branderigheid, jeuk (irritatie), of andere pijn aan de ogen
 • Comfort is minder dan toen de lens voor het eerst op het oog werd geplaatst
 • Abnormaal gevoel van iets in het oog  te hebben (vreemd voorwerp, zandkorrel gevoel)
 • Overmatig tranen van de ogen
 • Ongebruikelijke oogafscheidingen
 • Roodheid van de ogen
 • Minder scherp gezichtsvermogen (slechte gezichtsscherpte)
 • Wazig zien, regenbogen of halo's rond voorwerpen
 • Gevoeligheid voor licht (fotofobie)
 • Droge ogen

Als je één van bovenstaande symptomen bemerkt: verwijder onmiddellijk je lenzen.

Als het ongemak of probleem voorbij is, kijk dan goed naar de lens. Is de lens op enigerlei wijze beschadigd? Plaats de lens dan niet terug in je oog. Doe de lens in de lenshouder en raadpleeg je contactlensspecialist. Is de lens vies, zit er een wimper op of ander vreemd voorwerp? Of is het probleem opgelost en lijkt de lens onbeschadigd? Reinig, spoel en desinfecteer de lenzen dan grondig en breng deze opnieuw in. Als na het inbrengen het probleem aanhoudt, moet je onmiddellijk de lenzen verwijderen en je contactlensspecialist raadplegen.

Als één van de bovenstaande problemen zich voordoet, kan sprake zijn van een ernstige aandoening zoals een infectie, een hoornvliesulcus, neovascularisatie of iritis. Doe de lens niet in en zoek onmiddellijk een professionele diagnose en snelle behandeling om ernstig oogletsel te voorkomen.

Behandeling van contactlens discomfort
Zorg ervoor dat je de adviezen van de fabrikant opvolgt, je lenzen steeds goed schoonmaakt als je ze hebt gebruikt en ze vervangt volgens het schema dat je contactlensspecialist je heeft aanbevolen. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat je lenzen comfortabel en je ogen gezond blijven.

1. Slechte passing
De omvang en vorm van ieder oog is uniek. Dit zou ook moeten gelden voor je contactlenzen. Je contactlensspecialist voert een aantal metingen uit om er zeker van te zijn dat jouw contactlens goed past, maar soms lukt dit niet helemaal.

 • Symptomen: het gevoel een vreemd voorwerp in het oog te hebben, lichte pijn of irritatie, roodheid, schommelingen in zicht.
 • Behandeling: vertel het je contactlensspecialist – die zal je ogen en de lenskeuze opnieuw beoordelen om te komen tot een betere pasvorm. Dit is belangrijk omdat slecht passende lenzen het oppervlak van het hoornvlies kunnen beschadigen.

2. Droge ogen en contactlenzen
Mensen met droge ogen produceren niet genoeg traanvocht om hun ogen vochtig te houden. Dit zorgt voor discomfort bij het dragen van contactlenzen. Droge ogen kunnen erfelijk bepaald zijn (geassocieerd met een aantal medische aandoeningen) of verworven (gekoppeld aan risicofactoren zoals roken, computergebruik, cafeïne, bepaalde medicijnen en nog veel meer).

 • Symptomen: vermoeide ogen, droge ogen en discomfort.
 • Behandelingen: je oogarts of contactlensspecialist kan een bevochtigende oogdruppel aanbevelen. Bevochtig je zachte contactlenzen tijdens het dragen met bevochtigende druppels, om je ogen te kalmeren en droogheid van de lens en het discomfort te beperken. Het is belangrijk om druppels te vinden die compatibel zijn met je contactlenzen.

 

3. Milieu-allergenen
Je ogen kunnen geïrriteerd raken als er grote hoeveelheden milieu-allergenen zijn zoals stof of huidschilfers. Deze allergenen kunnen zich hechten aan het lensoppervlak, waardoor irritatie optreedt.

 • Symptomen: roodheid, irritatie, droogheid.
 • Behandelingen: frequente reiniging is cruciaal voor het verwijderen van elke vorm van aanslag die zich verzamelt op de lenzen. Als de problemen aanhouden, kan het overstappen naar daglenzen en dagelijks een paar schone lenzen gebruiken een oplossing bieden. Als seizoensgebonden allergieën van invloed zijn op je ogen, verwijder dan eerst je contactlenzen voordat je een oogdruppel inbrengt speciaal voor gebruik met contactlenzen. Wacht vervolgens 15-20 minuten voordat je de lenzen weer inzet.

 

 

4. Onderliggende aandoeningen
Irritatie in je ogen hoeft helemaal niet te worden veroorzaakt door contactlenzen. Als je ogen rood worden, opzwellen of als sprake is van oogafscheiding, dien je direct een contactlensspecialist te raadplegen. De symptomen kunnen het gevolg zijn van een infectie of onderliggende ziekte en dient dan zo snel mogelijk te worden gediagnosticeerd en behandeld. Draag geen contactlenzen wanneer je een ooginfectie hebt of als je bepaalde medicijnen gebruikt op of rond de ogen.

Vragen?

Online Beratung - form

Online Beratung - page