Vuiltje/irritatie van het oog

Een ‘vuiltje’ kan een stukje stof, gruis of een andere substantie zijn die in contact komt met het oog. Meestal zijn deze zo klein, dat we ze niet eens opmerken – en als ze in het oog komen, zijn ze onschuldig en gemakkelijk te verwijderen. Echter, afhankelijk van het object en hoe diep het in het oog komt, kunnen vreemde objecten ernstige problemen geven.

Wat veroorzaakt vreemde objecten
In de meeste gevallen zijn ‘vuiltjes’ gewoon deeltjes in de atmosfeer die in het oog komen omdat we ze niet zien. Een ‘vuiltje’ kan echter om allerlei redenen in het oog komen, zoals door een ongeval of door het doen van werk waarbij deeltjes rondvliegen zonder dat sprake is van een goede oogbescherming.

Symptomen van vreemde objecten
Je bent goed in staat zijn om een ‘vuiltje’ in je oog te voelen. Hebt je ooit een wimper in het oog gehad? Dan hebt je dat waarschijnlijk gevoeld. Als je het niet in de gaten hebt, of moeite heeft om het object te verwijderen, kunnen je ogen rood worden of geïrriteerd raken.

Behandeling van vreemde objecten
De behandeling van een ‘vuiltje’ is afhankelijk van de aard van het object en de mate van contact die het heeft gemaakt met het oog. Kleine ‘vuiltjes’ zijn onder andere zaken als stof, gruis of een wimper die gemakkelijk thuis kan worden verwijderd. De beste methode van verwijdering is het oog te spoelen met een oogspoelmiddel of als dat niet beschikbaar is met kraanwater. Het allerbelangrijkste punt is een ruime hoeveelheid water te gebruiken, om er zeker van te zijn dat het deeltje volledig is weggespoeld uit het oog. Als je nog steeds het object in je oog voelt, is handmatig verwijderen de volgende optie. Het advies is om daarvoor een tissue of wattenstaafje te gebruiken en erop te letten dat je niet over het oog veegt. Zorg ervoor dat je in de tegenovergestelde richting kijkt van waar je het object voelt (kijk naar beneden als het in het bovenste ooglid zit, en omgekeerd) om het hoornvlies te beschermen. Voor grotere ‘vuiltjes’ of voor objecten die zijn doorgedrongen in het oog, dien je onmiddellijk een arts te raadplegen. Als je vragen hebt over de ernst van het letsel, kunt je het beste een arts of contactlensspecialist bezoeken.

De medische behandelingen van schade veroorzaakt door ’vuiltjes’ variëren van oogmedicatie, spoedeisende hulp om de juiste behandeling te kunnen bepalen tot een operatie (voor objecten die zijn doorgedrongen in het oog of een scheur in het oog hebben veroorzaakt).

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc