Trillend ooglid

Soms kan je ooglid zomaar gaan trillen. Het is zelden oncomfortabel – maar het kan heel irritant zijn. Bovendien kun je je afvragen of er echt iets mis. Over het algemeen is dat niet het geval. Een trillend ooglid (of in wezen blepharospasme) betekent onwillekeurige spierbewegingen in een of beide oogleden. De milde vorm komt zeer vaak voor en is vergelijkbaar met de kleine spierspasmen die de meeste mensen ervaren in hun armen of benen. Extreme gevallen (die alleen voorkomen bij één op de 20.000 mensen) kunnen veel serieuzer zijn, met ernstige spiertrekkingen die in wezen de ogen dwingen zich te sluiten. In deze gevallen kan het trillen ook overgaan op andere delen van het oog, met inbegrip van de wenkbrauwen, mond en nek.

Wat veroorzaakt een trillend ooglid
Onderzoekers hebben gespeculeerd over verschillende oorzaken – zoals verkeerd gerichte hersenactiviteit, vermoeide ogen, te veel cafeïne, bepaalde geneesmiddelen die uit de markt zijn gehaald, stress, irritatie of droge ogen. Echter: de oorzaak van de meeste ooglid spiertrekkingen blijft onbekend. 

Symptomen van een trillend ooglid
Symptomen van een trillend ooglid kunnen onder andere zijn:

  • Overmatig knipperen van de ogen
  • Onvrijwillige spierbewegingen rond de ogen
  • Droogheid van de ogen
  • Lichtgevoeligheid
  • Vermoeide ogen

Behandeling van een trillend ooglid
Milde gevallen van trillende oogleden staan op zich en verdwijnen vanzelf. Zachtjes masseren van het aangedane ooglid kan helpen de spieren te ontspannen en het trillen minimaliseren. Je kan oogdruppels gebruiken in het geval droge ogen een bijdragende factor is. Meer chronische vormen van de aandoening kunnen worden behandeld op de volgende manieren:

  • Gezichtsinjecties: injecties worden toegediend om lokale verlamming te veroorzaken rond het getroffen gebied. In de meeste gevallen reageren de ogen onmiddellijk en zijn de symptomen verlicht tussen de injecties. Meestal worden de injecties toegediend om de drie maanden, maar dit varieert van patiënt tot patiënt.
  • Chirurgische verwijdering van de spieren rond de oogleden: deze methode wordt alleen gebruikt in ernstige gevallen, bij patiënten die niet reageren op andere vormen van behandeling.

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc