Vuiltje/Irritatie van het oog

Een ‘vuiltje’ kan een stukje stof, gruis of een andere substantie zijn die in contact komt met het oog. Meestal zijn deze vuiltjes zo klein, dat we ze niet eens opmerken – en als ze in het oog komen, zijn ze onschuldig en gemakkelijk te verwijderen. Echter, afhankelijk van het object en hoe diep het in het oog komt, kunnen vreemde objecten ernstige problemen geven.

Hoe komt een vuiltje in het oog?
In de meeste gevallen zijn vuiltjes gewoon deeltjes in de atmosfeer die in het oog komen omdat we ze niet zien. Sommige vuiltjes kunnen bijvoorbeeld in het oog komen door een ongeval of tijdens het uitvoeren van werk waarbij deeltjes rondvliegen zonder dat er gebruik wordt gemaakt van goede oogbescherming.

Symptomen van vuiltjes in je oog
We zijn goed in staat zijn om een vuiltje in ons oog te voelen. Heb je ooit een wimper in je oog gehad? Dan heb je dat waarschijnlijk wel gevoeld. Als je het niet in de gaten hebt, of moeite hebt om het object te verwijderen, kunnen je ogen rood worden of geïrriteerd raken.

Behandeling
Hoe een vuiltje het beste uit het oog kan worden verwijderd is afhankelijk van de aard van het object en de mate van contact die het heeft gemaakt met het oog. Kleine vuiltjes zijn onder andere zaken als stof, gruis of een wimper die gemakkelijk thuis kunnen worden verwijderd. De beste methode hiervoor is het spoelen van het oog met een oogspoelmiddel zoals lenzenvloeistof, of, als dat niet beschikbaar is, met kraanwater. Het allerbelangrijkste hierbij is een ruime hoeveelheid vloeistof te gebruiken, om er zeker van te zijn dat het deeltje volledig is weggespoeld uit het oog. Als je nog steeds het object in je oog voelt, is handmatig verwijderen de volgende optie. Het advies is om daarvoor een tissue of wattenstaafje te gebruiken en erop te letten dat je niet over het oog veegt. Zorg ervoor dat je in de tegenovergestelde richting kijkt van waar je het object voelt (kijk naar beneden als het in het bovenste ooglid zit, en omgekeerd) om het hoornvlies te beschermen. Voor grotere ‘vuiltjes’ of voor objecten die zijn doorgedrongen in het oog, dien je onmiddellijk een arts te raadplegen. Als je vragen hebt over de ernst van het letsel, kunt je het beste een arts of contactlensspecialist bezoeken.

De medische behandelingen van schade veroorzaakt door ’vuiltjes’ variëren van oogmedicatie, spoedeisende hulp om de juiste behandeling te kunnen bepalen tot een operatie (voor objecten die zijn doorgedrongen in het oog of een scheur in het oog hebben veroorzaakt).

Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of contactlensspecialist!

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc