Verziendheid (Hyperopie)

Iemand die verziend is, ziet voorwerpen die dichtbij zijn wazig. Tenzij men zich constant inspant om scherp te stellen, wat kan leiden tot spanning, hoofdpijn en vermoeidheid van de ogen.

Wat is verziendheid (hyperopie)
Bij verziendheid (hyperopie) is het oog korter dan normaal. Hierdoor worden beelden achter het netvlies geprojecteerd, in plaats van erop. Het is een veelvoorkomende aandoening die meestal wordt overgeërfd. Bijgevolg moet de ooglens zich inspannen om het beeld op het netvlies te krijgen. Baby's en kinderen zijn meestal iets verziend. Als hun ogen groeien en langer worden, herstelt het vanzelf. Doorgaans gebeurt dit op de leeftijd van 7 of 8 jaar. Jong volwassenen die verziend blijven, zijn zich vaak niet bewust van hun aandoening omdat ze voldoende flexibiliteit hebben om deze te corrigeren zonder de hulp van een bril of contactlenzen.

Symptomen van verziendheid
In eerste instantie kan het gebeuren dat geen symptomen zijn te vinden of dat deze heel licht van aard zijn. Met het ouder worden, kan het meer moeite gaan kosten om dichtbij goed te zien. Totdat uiteindelijk zelfs verre objecten wazig lijken.

Correctie van verziendheid
Verziendheid is eenvoudig op te lossen en hyperope ogen zijn verder gezond. Omdat het zich voordoet wanneer beelden achter het netvlies worden geprojecteerd, is het gecorrigeerd als de beelden alsnog worden gericht op het netvlies. Dit wordt meestal gedaan met veelvoorkomende vormen van oogcorrectie, waaronder:

  • Brillen of contactlenzen: de eenvoudigste, meest voorkomende methode van oogcorrectie.
  • Chirurgie: er zijn chirurgische opties beschikbaar om verziendheid te corrigeren, maar die kunnen kostbaar zijn en meer risico inhouden dan een corrigerende bril of contactlenzen. Bij deze opties wordt gebruikgemaakt van lasertechnologie om de vorm van het hoornvlies van het aangedane oog aan te passen.

 

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc