Glaucoom

Glaucoom treft alleen al in de VS meer dan twee miljoen mensen.

Wat veroorzaakt glaucoom
Er zijn vier verschillende soorten glaucoom, met verschillende oorzaken:

  • Chronisch open kamerhoek glaucoom: de meest voorkomende vorm van de ziekte. Chronisch open kamerhoek glaucoom ontstaat door drukopbouw in het oog en veroorzaakt ernstig verlies van gezichtsvermogen, zonder de waarschuwing van merkbare symptomen. De precieze oorzaak is onbekend, maar experts hebben gespeculeerd dat het van nature afnemende vermogen van het oog om vocht af te voeren verantwoordelijk zou kunnen zijn voor een hoge intraoculaire druk. Dit kan leiden tot beschadiging van de oogzenuw en verlies van gezichtsvermogen.
  • Acuut nauwe kamerhoek glaucoom: in tegenstelling tot chronisch open kamerhoek glaucoom, ontstaat deze vorm plotseling en pijnlijk. Het is zeer ernstig en kan snel permanent verlies van het gezichtsvermogen veroorzaken. Het ontstaat door een smalle drainage hoek (ofwel het gebied tussen de iris en het hoornvlies is niet in staat vloeistof af te voeren).
  • Secundair glaucoom: draagt deze naam omdat het ontstaat als gevolg van iets anders, zoals al aanwezige medische aandoeningen, verwondingen, onregelmatigheden of medicijnen.
  • Normale oogdruk glaucoom: een vorm van glaucoom waarbij de druk in het oog op onverklaarbare wijze normaal is, maar de oogzenuw nog steeds beschadigd. Dit is zeldzaam, aangezien glaucoom gewoonlijk wordt gekenmerkt door een hoge intraoculaire druk.

Symptomen van Glaucoom
Glaucoom ontwikkelt zich vaak zonder symptomen, waardoor het onmogelijk is voor patiënten om het te ontdekken voordat significante (en onomkeerbare) schade is aangericht. Om deze reden is het uiterst belangrijk om regelmatig te worden gecontroleerd door een oogarts op oculaire hypertensie. In het geval van een acuut nauwe kamerhoek glaucoom, zullen symptomen plotseling en ernstig zijn, waaronder:

  • Wazig zien
  • Ernstige pijn aan de ogen
  • Hoofdpijn
  • Regenboog halo's
  • Misselijkheid en braken

Behandeling van glaucoom
Oogdruppels op recept kunnen de oogdruk verlagen door de productie van vloeistoffen in het oog te vertragen of de drainage te verbeteren. Dit is niet geschikt voor elke patiënt vanwege de uiteenlopende bijwerkingen; je oogarts zal de behandeloptie aanbieden die geschikt is voor jouw situatie. Glaucoomchirurgie verbetert de afvoer van vloeistoffen uit het oog en vermindert zo de druk op de oogzenuw. Je oogarts kan een zeer gerichte laserstraal gebruiken, hetzij om de bestaande drainage route te wijzigen of om een alternatief gat te maken in de iris. Dit is afhankelijk van het soort glaucoom. Chirurgie kan glaucoom behandelen, maar het kan bestaande schade niet ongedaan maken. Daarom is het noodzakelijk je ogen regelmatig te laten onderzoeken om schade te voorkomen.

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc