Ontstoken traanbuisjes

Ontstoken traanbuisjes, ook wel dacryocystitis genaamd, is een ontsteking van het traan drainagesysteem in één of beide ogen. Deze ontsteking zorgt voor overmatig tranen en kan soms ook leiden tot roodheid en afscheiding. Ook als u geen last heeft van allergieën, verkoudheden of andere problemen kunt u hiermee te maken krijgen. Een ontsteking van de traanbuisjes komt op elke leeftijd voor, maar het is een typische klacht bij baby's – één op de drie baby's heeft hier last van.

Wat veroorzaakt ontstoken traanbuisjes
Bij volwassenen begint de infectie als de traanbuis wordt geblokkeerd, soms als gevolg van het natuurlijke groeipatroon van omliggende beenderen. Hun groei vernauwt de traanbuisjes, waarna een verstopping ontstaat. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om zich op te hopen en geleidelijk te groeien. Veel baby's worden geboren met een membraan in de traanbuis die niet opengaat of te smal is om tranen door te laten. Dit is een typisch probleem waar de meeste kinderen voor hun eerste verjaardag overheen groeien. Blijft het probleem echter bestaan, dan wordt een kleine en over het algemeen pijnloze chirurgische ingreep uitgevoerd om het kanaal te openen. Een dergelijke ingreep duurt meestal slechts vijf minuten en wordt uitgevoerd in de spreekkamer van uw arts.

Symptomen van ontstoken traanbuisjes
Naast het observeren van de typische roodheid, zwelling en het overmatig tranen kan een contactlensspecialist andere tests uitvoeren om de aandoening vast te stellen. Zo kan de specialist druk uitoefenen op het sinusgebied om afvoer door de traanbuisjes op te wekken, of kan er een gekleurde vloeistof door de traanbuizen worden geleid om te zien of ze open zijn. Symptomen van geïnfecteerde traanbuisjes zijn onder andere:

  • Rode ogen en oogleden
  • Oogontsteking
  • Overmatig tranen
  • Oogafscheiding
  • Koorts

Behandeling van ontstoken traanbuisjes
In de meeste gevallen behandelt een arts geïnfecteerde traanbuizen met orale antibiotica. Deze werken snel en effectief, meestal verdwijnt de infectie binnen enkele dagen. In bepaalde gevallen waarin de infecties niet reageren op antibiotica, kan een operatie worden geadviseerd. Hierbij worden de traanbuisjes opengemaakt of worden omliggende botten die de traanbuisjes vernauwen verwijderd.

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc