Het verzorgen van zachte contactlenzen

De verzorging van zachte contactlenzen is eenvoudig. Volg om te beginnen altijd de instructies van je contactlensspecialist.

Je lenzen verzorgen
Lees nu wat je zelf kunt doen om je lenzen in topconditie te houden.

Download onze tips

Hieronder vind je algemene (extra) informatie:

Contactlenzen afspoelen: 

 • Spoel gedurende 5 seconden elke kant van de lens af met een multi-purpose solution. Op basis van je individuele traansamenstelling en draagschema kan jouw contactlensspecialist extra verzorging aanbevelen. Denk bijvoorbeeld aan het bevochtigen van het lensoppervlak met 3 druppels van de multi-purpose solution  die je vervolgens vóór het afspoelen gedurende 20 seconden over de lens wrijft. Dit zorgt ervoor dat je lenzen vrij zijn van vuil en aanslag. Volg echter in principe altijd de routine die je contactlensspecialist adviseert.

Desinfecteren van contactlenzen:

 • Plaats je lenzen in een schone lenshouder;
 • Vul de houder met verse multi-purpose solution;
 • Laat je lenzen ten minste 4 uur weken;
 • Hierna zijn je lenzen klaar voor gebruik.

Het bewaren van contactlenzen:

 • Hergebruik nooit de vloeistof; 
 • Vervang de lenshouder elke maand.

Vervangen van je contactlenzen:

 • Er zijn vele soorten lenzen, elk ontworpen voor specifieke draagtijden. Afhankelijk van wat het beste is voor jouw ogen kan je contactlensspecialist bijvoorbeeld een lens adviseren die dagelijks vervangen moet worden of een lens voor twee weken dan wel een maand van dagelijks gebruik. Hoe dan ook, het is echt belangrijk om het vervangschema te volgen dat je contactlensspecialist je heeft gegeven – het vertelt je wanneer je nieuwe lenzen nodig hebt. Het opvolgen van dit schema zal je ogen gezond en comfortabel houden – dus zorg ervoor dat je het naleeft.

Bausch + Lomb maakt het verzorgen van zachte contactlenzen heel eenvoudig!

Veel gestelde vragen

Hoe lang duurt het om te wennen aan contactlenzen?

 • Dit varieert van één dag tot een paar weken, afhankelijk van de persoon.

Kan ik haarlak gebruiken als ik lenzen draag?

 • Zorg ervoor dat u uw contactlenzen inzet nadat u haarlak heeft gebruikt. Aërosolen en pompsprays zijn kleverig en kunnen echt nadelig zijn voor uw contactlenzen.

Kan ik make-up gebruiken als ik lenzen draag?

 • Ja, maar om discomfort te minimaliseren of te voorkomen dat uw make-up wordt geruïneerd, raden wij u aan deze eenvoudige richtlijnen te volgen:
 1. Zet uw lenzen in voordat u uw make-up aanbrengt en gebruik, als dat mogelijk is, make-up zonder olie en zonder parfum
 2. Vervang uw make-up regelmatig. Wij raden aan uw mascara en eyeliner om de drie maanden te vervangen en oogschaduw om de zes maanden.
 3. Gebruik waterproof mascara en eyeliner om strepen en vlekken te voorkomen. Vermijd valse wimpers, want deze kunnen irritaties veroorzaken als ze onder uw lenzen terechtkomen.

Kan ik glitter rondom mijn ogen gebruiken als ik contactlenzen draag?

 • Lotions, poeders en gels met stukjes glitter zien er echt fantastisch uit als u ze aanbrengt – maar de kleine, glanzende spikkels kunnen in uw ogen komen, irritatie veroorzaken en problemen met uw contactlenzen geven. Wanneer u bv glittergel toepast, let er dan goed op dat u niet uw ogen aanraakt – en was de glitter meteen van uw handen.

Kan ik douchen of zwemmen met contactlenzen? 

 • Doe altijd uw contactlenzen uit wanneer u gaat zwemmen of douchen. Doet u dat niet, dan kunt u een ooginfectie oplopen. Een zwembad of de zee zijn omgevingen met veel micro-organismen, zoals bacteriën, daarom is het antwoord 'nee'. Zwemmen met contactlenzen verhoogt het risico op ooginfecties. Gebruik daarom altijd een zwembril, als u toch uw contactlenzen wilt dragen tijdens het zwemmen. Een zwembril beschermt u niet alleen tegen het verlies van een lens wanneer u onder water zwemt, maar biedt tevens enige bescherming tegen de omgeving.

Hoe lang kan ik mijn contactlenzen dragen?

 • Uw contactlensspecialist zal u persoonlijk adviseren hoe lang u elke dag uw lenzen kunt dragen. Op deze vraag is geen eenvoudig antwoord mogelijk. Bij contactlenzen bestaat geen ‘one size fits all’-aanpak. Uw contactlensspecialist zal, samen met u, een draagschema opstellen op basis van uw levensstijl. Als u denkt dat u uw lenzen te lang draagt of als u ze liever wat langer zou dragen, bespreek dit dan met uw contactlensspecialist.

Kan ik contactlenzen bewaren of reinigen met kraanwater?

 • Gebruik nooit iets anders dan contactlensvloeistof om uw lenzen schoon te maken. Contactlenzen mogen nooit worden bewaard in kraanwater. Ze mogen ook nooit worden afgespoeld met kraanwater. Kraanwater bevat sporen van  micro-organismen die zich aan de lens kunnen hechten en mogelijk infecties veroorzaken. Indien een ooginfectie niet behandeld wordt, kan dit leiden tot een blijvend verlies van het gezichtsvermogen. Gebruik altijd een contactlensvloeistof. Uw lenshouder mag, om dezelfde reden, nooit in contact komen met kraanwater. Gebruik altijd verse contactlensvloeistof om uw lenshouder te reinigen en af te spoelen.

Kan ik de contactlens vloeistof in de lenshouder hergebruiken?

 • U mag uw contactlens vloeistof nooit opnieuw gebruiken. Verwijder alle vloeistof uit de lenshouder, spoel deze daarna uit met verse contactlens vloeistof en laat de lenshouder aan de lucht drogen.

Zijn cosmetische (of gekleurde) lenzen veilig?

 • Als u kleurlenzen wilt om de kleur van uw ogen te veranderen of te versterken, dan moet u uw contactlensspecialist raadplegen. Hij kan de geschikte kleurlenzen bij u aanpassen.

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc