Diabetes

Diabetes type 1 of type 2 verhoogt het risico van veelvoorkomende diabetesgerelateerde oogproblemen, zoals staar, glaucoom, macula-oedeem en diabetische retinopathie (schade aan bloedvaten die leiden naar het netvlies), wat kan leiden tot netvliesloslating.

Wat veroorzaakt diabetische retinopathie
In de meeste gevallen is diabetes van invloed op de ogen. Een hoge bloedsuikerspiegel en hoge bloeddruk kunnen namelijk schade toebrengen aan de kleine bloedvaten die leiden naar het netvlies, waardoor deze zwakker worden of vernauwd raken. Dit kan leiden tot een aantal complicaties, variërend van bloed dat in de vitreus (glasvocht) komt tot loslating van het netvlies.

Symptomen van diabetische retinopathie
Aanvankelijk hoef je geen enkel symptoom te ervaren – de soort schade die meestal wordt geassocieerd met diabetes ontstaat geleidelijk en hoeft niet perse te worden opgemerkt. Uiteindelijk kan je symptomen krijgen, die variëren afhankelijk van je oogprobleem, zoals:

  • Lichtflitsen en troebelingen
  • Wazig zien
  • Donkere vlekken
  • Verlies van gezichtsvermogen

Deze symptomen zijn moeilijk te detecteren. Zorg er daarom voor dat je ogen regelmatig worden gecontroleerd als je diabetes hebt.

Behandeling van diabetes gerelateerde oogproblemen
Preventieve maatregelen zijn de beste manier om oogproblemen die verband houden met diabetes te voorkomen. Hier zijn een paar stappen die je kan volgen:

  • Laat regelmatig oogonderzoek doen: het bezoeken van je oogarts of optometrist voor een regelmatige check-up is de eerste stap in de ondersteuning van de gezondheid van je ogen.
  • Houd je bloedsuikerspiegel en de bloeddruk zo normaal mogelijk: een hoge bloedsuikerspiegel en hoge bloeddruk zijn belangrijke risicofactoren voor schade aan de kleine bloedvaten in het oog, wat het startpunt is voor de meer ernstige complicaties. Zorg ervoor dat je bloedsuikerspiegel en bloeddruk zijn zoals ze behoren te zijn. Dit helpt problemen te voorkomen.

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc