Syndroom van Sjögren

Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam klieren aanvalt die vocht produceren. Voor wat betreft de ogen, is het syndroom van Sjögren gericht op de traanklieren met extreem droge ogen als gevolg. Het is een aandoening die in de VS vier miljoen mensen treft. Het gaat om mannen en vrouwen van alle leeftijden. De meeste patiënten zijn echter vrouw en tussen de 40 en 60 jaar oud.

Wat veroorzaakt het syndroom van Sjögren
De oorzaak van het syndroom van Sjögren is onbekend. In sommige gevallen zou het erfelijk kunnen zijn, want het komt voor binnen families. Andere gevallen geven aan dat het te wijten is aan reeds bestaande, gerelateerde ziekten.

Symptomen van het syndroom van Sjögren
Het klassieke symptoom van het syndroom van Sjögren is extreme droogte van de ogen, mond, keel en andere delen van het lichaam gedurende langere tijd. Een oogarts kan het syndroom van Sjögren diagnosticeren, na droogte van de traan- en speekselklieren te hebben waargenomen en het doen van tests om de aandoening op te sporen. Een zo’n test is de Schirmertest, die meet in hoeverre het oog in staat is om een papieren stripje nat te maken. Andere onderzoeken om het syndroom van Sjögren vast te stellen, meten de activiteit van de speekselklieren en de productie van antistoffen, naast droogte op het oogoppervlak. Symptomen van het syndroom van Sjögren die vaak tot uiting komen in de ogen zijn onder andere:

  • Droge ogen.
  • Irritatie van de ogen.
  • Lage traanproductie.
  • Gevoel van vreemde objecten in het oog.

Behandeling van het syndroom van Sjögren
Behandeling van het syndroom van Sjögren Omdat het een auto-immuunziekte is waarvoor geen remedie bestaat, zijn behandelingen van het syndroom van Sjögren over het algemeen gericht op het helpen verlichten van de symptomen van droogheid en discomfort. Voor de ogen houden deze behandelingen onder andere in:

  • Kunstmatige tranen: lokale toediening verzacht en biedt comfort bij droge ogen
  • Punctum plugs: een meer geavanceerde behandeling voor ernstige gevallen. punctum plugs blokkeren de werking van de puncta, de opening van de traanbuis die traandrainage mogelijk maakt.

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc